اهمیت زبان بدن در مصاحبه شغلی 1396/04/18
تعداد دفعات مشاهده شده : 3054
تسلط بر نحوه صحبت کردن و مهارتهای آن میتواند یکی از عوامل موفقیت در مصاحبه شغلی باشد. اما مهارتهای غیرکلامی مانند زبان بدن نیز، به اندازه مهارتهای کلامی و صحبت کردن و تجربه های کاری پیشین، مورد توجه قرار میگیرند. هماهنگی حرکات بدن با سخنانی که گفته میشود بسیار مهم بوده و میتواند تاثیر بسیار زیادی روی شنونده داشته باشد.
در زیر نکاتی در مورد زبان بدن آورده شده است که با توجه به این نکات میتوان در مصاحبه شغلی موفقیت کسب کرد:
- صاف بنشینید و به پشتی صندلی تکیه بدهید
صاف نشستن در هر جلسهای امری مهم بوده و نشاندهنده حس اطمینان و اعتماد بنفس در شماست. البته نباید در صاف نشستن اغراق کرد ولی بهتر است همیشه و به صورت مشخص در جلسه مصاحبه صاف نشسته و به پشتی صندلی خود تکیه دهید.
- در چشم کارفرما زل نزنید
نگاه کردن مستقیم در چشم کارفرما نشانهی اعتماد بنفس و اطمینان شماست اما مواظب باشید این نگاه کردن تبدیل به زل زدن نشود زیرا نگاه کردن طولانی مدت به چشمها ممکن است به عنوان رفتاری گستاخانه تعبیر شود. سعی کنید برای نشان دادن اعتماد به نفس خود، بصورت مستقیم در چشمهای کارفرما نگاه کنید و هرازگاهی نیز نگاهتان را درکل صورت کارفرما بچرخانید و به لب و بینی وی نیز نگاه کنید.
- در هنگام صحبت کردن از دستهایتان استفاده کنید
پنهان کردن دستها در جیب و در زیر میز، نشان بی اعتمادی است و در طرف مقابل حالت تدافعی ایجاد میکند. در حالیکه استفاده از دستها در هنگام صحبت کردن میتواند به انتقال بهتر مفاهیم کمک کرده و احساس راحتی میان شما و کارفرما ایجاد نماید. توجه داشته باشید اشاره کردن با نوک انگشت نیز ممکن است حرکتی توهین آمیز تلقی شود.
- کف دستها را باز نگه دارید
از دیگر نکاتی که در مورد دستها باید به آن توجه کرد، باز نگهداشتن کف دستها و مشت نکردن آن است. پیدا بودن کف دست نشانهی صداقت و تعهد است پس بهتر است هنگام صحبت کردن کف دستهایتان را باز و به سمت بالا نگه دارید. همچنین هنگام دست دادن با کارفرما خیلی سفت و یا خیلی شل دست ندهید و سعی کنید فشار دست خود را تنظیم کنید. بهتر است هنگامی که دست میدهید، دست شما زیر دست کارفرما قرار گیرد زیرا این طرز دست دادن نشان میدهد که برای جایگاه طرف مقابل ارزش و احترام قائلید. ضمنا هنگامی که دستتان در دست کارفرماست، هرگز دست دیگرتان را روی دستش قرار ندهید زیرا این حرکت نشانه تسلط و برتری است و ممکن است تهدید آمیز تعبیر شود.
- کف پاهایتان را روی زمین قرار دهید.
علاوه بر اینکه قراردادن پاها روی هم از ناحیه زانو از لحاظ پزشکی بسیار بد بوده و به پاها آسیب میرساند، در مصاحبههای شغلی نیز اینکار مناسب نیست و بهترین حالت نشستن در مصاحبههای شغلی، این است که کف هر دو پا را روی زمین قرار دهید. برای این طرز نشستن دلیلی علمی وجود دارد. قرار گرفتن کف هر دو پا روی زمین موجب تقویت ارتباط بین نواحی لیمبیک و نئوکورتکس مغز میشود، یعنی هنگام مواجهه با سوالات سخت، راحتتر میتوانید از تفکر خلاق به تفکر منطقی یا برعکس گریز بزنید.
- نفس عمیق بکشید و در هنگام بازدم شروع به صحبت کنید
برای کاهش استرس نفسهای عمیق بکشید. سعی کنید نفس کشیدنتان را طوری تنظیم کنید که هنگام بازدم، یعنی موقع بیرون دادن هوا، شروع به صحبت کنید. تنفس دیافراگمی(تنفسی عمیق که در آن شکم بیشتر از قفسه سینه منبسط میشود) را تمرین کنید و قبل از شروع مصاحبه 10 مرتبه نفس عمیق بکشید. به یاد داشته باشید، نفس کشیدن صحیح موجب کاهش ضربان قلب، تنظیم فشار خون و کاهش استرس میشود.
- لبخند زدن را فراموش نکنید
برای نشان دادن علاقه و توجه خود نسبت به صحبتهای کارفرما لبخند بزنید و برای اینکه نشان دهید موضوع بحث را درک کردهاید، هر از گاهی سر خود را تکان دهید.
- خداحافظی خوبی داشته باشید
در پایان مصاحبه با لبخند از کارفرما و یا شخص مصاحبه کننده تشکر کنید و با دست دادن به وی اتاق مصاحبه را ترک کنید.
*توجه به این نکات میتواند به شما کمک کند تا در مصاحبه موفق باشید و در خاطر داشته باشید که کارفرما علاوه بر رزومه کاری و تحصیلی شما، به رفتار و حرکات شما دقت کرده و بر اساس همه موارد، شما را برای شروع به کار استخدام میکند.